Районна избирателна комисия Сливен


РЕШЕНИЕ
№ 147- НС
Сливен, 24.03.2017

ОТНОСНО: Постъпило писмо с вх.№ 201/20.03.2017 г. от РП – Котел и писмо с вх.№ 213/21.03.2017 г.РУ на МВР – Котел за нарушения на правилата за водене на предизборна кампания.

В РИК-Сливен е получено от РП – Котел Постановление с вх.№ 201/20.03.2017г. за отказ да се образува наказателно производство по преписка рег.№ 140/17 г. на РП – Котел, преписка № 287р-2866/2017 г. на РУ на МВР – Котел, съдържащи данни за нарушение на изборните правила на територията на РУ на МВР - Котел.

        В постановлението е посочено, че от наличната преписка се установява, че на дата 13.03.2017г. от 16.30 ч. до 17.30 ч. в киносалона на читалище „Възраждане“ – с.Ябланово се е провела преидизборна среща на партия „ДОСТ“ с жители на с.Ябланово. Част от официалните гости пристигнали пред Кметство с.Ябланово с автобус марка „Сетра“ с посочен регистрационен номер, а друга част с автомобили. В горната си част автобусът бил изцяло с тонколони и силно звучала песен на турски език, в която се повтаряла думата „ДОСТ“. Откриването на предизборната среща било направено от Емине Онбашъ – водач на листата за област Сливен, която представила официалните гости на български език, а именно: г-н Лютви Местан – председател на обединение „ДОСТ“, Орхан Исмаилов – съпредседател на обединение „ДОСТ“, проф.Марияна Георгиева – Зам.председател, Ахмед Хюсеин – водач на листата за област Ямбол и Танер Али – водач на листата за област Велико Търново.

По време на срещата първи се изказал г-н Ахмед Хюсеин, който започнал да български език, след което продължил на турски език. След него изказване направила г-жа Марияна Георгиева, която говорила само на български език. Последвана била от г-н Орхан Исмаилов, който също говорел на български и турски език. Последен направил изказване г-н Лютви Местан, който говорел само на турски език. Закриването на срещата било направено от Емине Онбашъ на турски език.

Така изложеното в постановлението се подкрепя и от докладна записка, представена в РИК-Сливен с писмо с вх.№ 213/ 21.03.2017г.

            Съобразно така установената фактическа обстановка РИК – Сливен направи следните изводи от правно естество и намира за установено следното:

Коалиция “Обединение ДОСТ“ е регистрирана за изборите за народни представители, насрочени на 26 март 2017г. с решение № 4252- НС / 08.02.2017 г. на ЦИК. Представляващи коалицията са Лютви Ахмед Местан и Орхан Ахмедов Исмаилов действащи заедно.

            Кандидатската листа на коалиция „Обединение ДОСТ“ за 21 МИР-Сливен изборите за народни представители, насрочени на 26 март 2017г. е регистрирана с решение № 27-НС/21.02.2017 на РИК-Сливен. Същото не е обжалвано. Под номер едно в листата на коалицията е регистрирана Емине Хюсеинов Онбашъ.

            Съгласно чл. 175 от ИК предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден, а съгласно §1, т.17 от ДР на ИК призива за подкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори представлява предизборна агитация.

     Съгласно Глава ХІІ на ИК "Правила за провеждане на предизборна кампания", предизборната кампания и агитация се извършва на български език- чл.181 ал.2 ИК.

Използването на друг език, различен от български в предизборна кампания, безспорно представлява нарушение на чл.181 ал.2 ИК. В конкретния случай обаче не може да бъде установено по категоричен начин провеждането именно на предизборна агитация на език, различен от българския. Действително данните по препискат сочат на провеждане на предизборна среща, както и че посочените по-горе лица са говорили на провежданото предизборно мероприятие на 13.03.2017 г. на език, различен от българския. Правно ирелевантно обстоятелство е, какъв точно е този език. В същото време нито в докладната записка, нито в друго доказателство са посочени използваните фрази и думи и тяхното значение, от които да се направи извод, че те са служили за предизборна агитация.   Единствено се посочва, че се чувала думата „ДОСТ“, но доколкото преводът на тази дума на български език означава „приятел“, то не може да се установи по безспорен и категоричен начин, че е извършвана именно предизборна агитация, а не нещо друго. Действително в рамките на предизборно мероприятие на политическата сила гореупоменатите лица са говорили на език различен от българския, но при липсата на яснота  относно съдържанието на казаното, не обосновава извършването на нарушение на Изборния кодекс досежно чл.181, ал.2, доколкото съществува само предположение, основано на това, което обикновено се говори на една предзиборна среща на политическа сила със своите симпатизанти.

Неналичието на съставомерните признаци на извършено нарушение по смисъла на чл.181, ал.2 от ИК обсоновава липсата на основание за санкционирани на лицата, посочени в докладната записка.

За пълнота на изложението следва да се укаже на политическа сила Коалиция “Обединение ДОСТ“, че съгласно Изборния кодекс и Закона за политическите партии, предизборната агитация, както и провеждането на публичните прояви, отправянето на обръщения и съставянето на документите, трябва да бъде извършвано на български език.

            Предвид горното и на основание чл. 72, ал.1, т. 1 и т.20, предложение второ във вр.181, ал. 2 от Изборния кодекс и чл.6 от Закона за политическит партии РИК-Сливен,

 

Р Е Ш И:

 

НЕ УСТАНОВЯВА нарушение на забраната за водене на предизборна агитация на език, различен от българския, предвидена в чл. 181 ал. 2 от ИК, от страна на коалиция „Обединение ДОСТ“, представлявана от Лютви Ахмед Местан и Орхан Ахмедов Исмаилов.

            УКАЗВА на представляващите коалиция „ Обединение ДОСТ“, че проявите относно предизборната агитация, както и провеждането на публичните прояви, отправянето на обръщения и съставянето на документите съгласно Изборния кодекс и Закона за политическите партии, се провежда на български език.

 

Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 дни от обявяването му чрез Районна избирателна комисия в Двадесет и първи изборен район – Сливен.

Председател: Росица Василева Тодорова

Секретар: Фатме Фикретова Мустафова

* Публикувано на 24.03.2017 в 15:46 часа

Календар

Решения

  • № 189- НС / 28.03.2017

    относно: Упълномощаване на членове от различни партии и коалиции, за предаване избирателните списъци, декларациите и удостоверенията към тях, списъците на заличените лица и списъците за допълнително вписване на придружителите за област Сливен на ТЗ”ГРАО” - Сливен след приключване на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

  • № 188- НС / 26.03.2017

    относно: Жалба с вх.№ 336/ 26.03.2017 г. от Галина Любомирова Николова – Вучкова – член на общинското ръководство на ПП ГЕРБ-Сливен.

  • № 187- НС / 26.03.2017

    относно: Жалба с вх.№ 335/ 26.03.2017 г. от Здравко Кирилов Костадинов – Общински председател на ПП ГЕРБ-Сливен

всички решения