Районна избирателна комисия Сливен


РЕШЕНИЕ
№ 143- НС
Сливен, 24.03.2017

ОТНОСНО: Жалба с вх.№ 245/ 22.03.2017 г. от Атанас Костов Делибалтов – Председател на ОБС на БСП-Сливен и член на предизборния щаб на „БСП за България“-Сливен.

Постъпила е жалба с вх.№ 245/ 22.03.2017 г. в 12:45 ч. от Таско Михайлов Ерменков – кандидат за народен представител от гр. Сливен на КП „БСП за България, с която се уведомява РИК- Сливен, че в гр.Кермен, община Сливен, са разлепени предизборни плакати на ПП ГЕРБ „на от вътрешната страна на входа и панорамните прозорци на партерния етаж на сградата на кметството. В жалбата се твърди, че наличието на такива материали на сградата на кметството представляват грубо нарушение на ИК. Към жалбата е приложен и снимков материал – 2бр. Прави се искане да бъдат премахнати посредством разпореждане на незаконно разположените агитационни материали и да бъде наложена съотвената санкция.

С оглед на така постъпилата жалба и в изпълнение на принципите за законосъобразно протичане на изборния процес и за установяване наличието на нарушение на същия, представители на РИК- Сливен извършиха посещение на място в 15:00 ч. при което установиха следното от фактическа страна:

При извършената проверка членовете на комисията не са констатирали наличие на агитационни материали на панорамните прозорци на партерния етаж на сградата на кметството в гр.Кермен. В хода на посещението е проведен разговор с Живко Жечев – кмет на гр.Кермен. Същият е заявил, че помещението не е общинска собственост и не е виждал на прозорците разлепени агитационни материали – плакати на ПП ГЕРБ.

Съобразно така установената фактическа обстановка РИК – Сливен направи следните изводи от правно естество:

Жалбата е подадена от лице, имащо правен интерес и притежаващ необходимите за това правомощия, което я прави валидна и допустима.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна по следните съображения:

Със заповед № РД-15-287/24.02.2017г. на Кмета на Община Сливен за разпределение на таблата за поставяне на агитационни материали и на основание чл. 183, ал.3 от ИК изрично са определени местата, където политическите сили съобразно изискванията на закона следва да се разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. Съобразно разпределението на таблата за поставяне на агитационни материали за ПП „ГЕРБ“е определено табло № 11 в посока от Кукления театър към бирария „МАКИ“, съгласно поредността на номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината, участващи в изборите.

Изборният кодекс изрично е визирал в разпоредбата на чл.183, ал.3, че агитационните материали се поставят на определените от кмета на съответната община места, а на сгради, огради и витрини – с разрешение на собственика или управителя на имот. В конкретния случай не се установява наличието на поставени агитационни материали извън определените за това места.

От гореизложеното не се установява нарушение на изборния процес, изразяващ се в поставяне и разпространение на агитационни материали в подкрепа на ПП „ГЕРБ“, поради което и на основание чл. 72, ал.1, т.20, предл. първо във вр.чл.186 ал.1 изр.пърдо от ИК, РИК – Сливен

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ без уважение жалба с вх.№ 245/ 22.03.2017 г. от Таско Михайлов Ерменков – кандидат за народен представител от гр. Сливен на КП „БСП за България.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК чрез Районна избирателна комисия в Двадесет и първи изборен район - Сливен.

Председател: Росица Василева Тодорова

Секретар: Фатме Фикретова Мустафова

* Публикувано на 24.03.2017 в 15:42 часа

Календар

Решения

  • № 189- НС / 28.03.2017

    относно: Упълномощаване на членове от различни партии и коалиции, за предаване избирателните списъци, декларациите и удостоверенията към тях, списъците на заличените лица и списъците за допълнително вписване на придружителите за област Сливен на ТЗ”ГРАО” - Сливен след приключване на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

  • № 188- НС / 26.03.2017

    относно: Жалба с вх.№ 336/ 26.03.2017 г. от Галина Любомирова Николова – Вучкова – член на общинското ръководство на ПП ГЕРБ-Сливен.

  • № 187- НС / 26.03.2017

    относно: Жалба с вх.№ 335/ 26.03.2017 г. от Здравко Кирилов Костадинов – Общински председател на ПП ГЕРБ-Сливен

всички решения