Районна избирателна комисия Сливен


РЕШЕНИЕ
№ 208-ПВР
Сливен, 11.11.2016

ОТНОСНО: Постъпила жалба с вх.№ 339/11.11.2016 г. от Станимир Иванов Демирев от гр. Сливен.

В РИК-Сливен е постъпила е жалба с вх.№ 339 / 11.11.2016г. в 16,45 ч. от Станимир Иванов Демиров , с която се уведомява РИК- Сливен, че масово се нарушава чл.285 от ИК на първи тур на текущите избори. Същия указва кои лица от СИК предават изборните бюлетини, книжа и документи в РИК  в края на изборния ден.

Така подадената жалба е разгледана от РИК – Сливен, която направи следните изводи:

В чл.285, ал.1 от ИК е посочено, че „председателят или заместник-председателят, секретарят и член на секционната избирателна комисия, предложени от различни партии и коалиции, предават на районната избирателна комисия екземплярите от протокола, предназначени за районната избирателна комисия и за Централната избирателна комисия, записващото техническо устройство от машинното гласуване и разпечатката от машината с данните от машинното гласуване.“ При анализа на тази разпоредба се установява, че лицата, които задължително следва да присъстват при предаването на протоколите в РИК са - 1. председател на съответния СИК, респ. зам.председател и 2. Секретар на съответния СИК. Третото лице, което задължително следва да присъства, е член на съответната СИК от политическа сила, различна от политическите сили на лицата по т.1. и т.2. Това лице обаче следва да бъде избрано от цялата комисия, чието решение следва да бъде с необходимото мнозинство и да бъде обективирано в нарочен протокол.

От подадената жалба не се установява наличие на посочените нарушения, както такива не се установиха и от извършената от РИК-Сливен справка.

Всичко гореизложено обосновава правния извод за неоснователност на подадената жалба, но за пълнота на изложението, както и в изпълнение на принципите на Изборния кодекс, РИК Сливен следва да даде указания на секционните избирателни комисии в община Сливен, поради което и на основание чл. 72, ал.1, т. 20, предл. първо във вр. с чл.72, ал.1, т.1 и т.2 от Изборния кодекс Районна избирателна комисия - Сливен

 

Р Е Ш И:

УКАЗВА на членовете на секционните избирателни комисии в община Сливен, че следва в края на изборния ден да определят с нарочно решение измежду състава си тези членовете на СИК от различни политически сили, които да извършат предаване на екземплярите от протоколите от изборния ден, предназначени за РИК.

УКАЗВА на членовете на СИК, определени да извършат предаване на екземплярите от протоколите от изборния ден, предназначени за РИК, да предадат на РИК-Сливен оригинал или заверено за вярност копие от взетото по предходния абзац решение на СИК.

Решението да бъде поставено като съобщение на сайта на РИК 21 – Сливен .

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК чрез Районна избирателна комисия в Двадесет и първи изборен район - Сливен.

            Като неразделна част от настоящото решение е протокол за определяне на членовете на СИК за предаване на материалите в РИК.

Председател: Росица Василева Тодорова

Секретар: Фатме Фикретова Мустафова

* Публикувано на 12.11.2016 в 08:54 часа

Календар

Решения

  • № 233-ПВР / 13.11.2016

    относно: Корекция в окончателния (финалния) протокол на СИК 2120 00 029 и СИК № 2120 00 006, получени от машината за гласуване машинно гласуване.

  • № 232-ПВР / 13.11.2016

    относно: Промяна в състава на СИК в Община Нова Загора по предложение на Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 13 ноември 2016 г.и по предложение на коалиция ББЦ- Нова Загора

  • № 231-ПВР / 13.11.2016

    относно: Постъпило искане с вх.380/ 13.11.2016г. от Стоян Пенев- упълномощен представител на ПП“ АТАКА“ за област Сливен

всички решения