Районна избирателна комисия Сливен


РЕШЕНИЕ
№ 196-ПВР
Сливен, 11.11.2016

ОТНОСНО: Нарушение на предизборна агитация

Постъпила е жалба с вх.№ 317/ 10.11.2016 г. в 16.00ч. от Ваня Колева – упълномощен представител на Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова като независим кандидати за президент и вицепрезидент на Републиката в изборите на 06 ноември 2016г., с която РИК Сливен се сигнализира, че в района на община Твърдица се разпространявали листовки с призоваване да се гласува на втори тур за кандидатите на ГЕРБ с № 17 в бюлетината, които не отговаря на условията на Изборния кодекс, а именно – не съдържат надписа „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Към жалбата са приложени 2 бр. копия от „листовки“. 

С оглед на така постъпилия сигнал РИК- Сливен разгледа постъпилата жалба с приложените към нея доказателства и направи следните изводи:

Жалбата е постъпила от лице, имащо правен интерес, което я прави валидна и допустима, поради което следва да бъде разгледана.

В чл.183, ал.2 от Изборния кодекс изрично е посочено, че „всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление“, като информацията следва да заема определена площ. В § 1, т.17 от ДР на Изборния кодекс е дадено легално определение на понятието "предизборна агитация“, а именно – „предизборна агитация е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори“.

От прочита на представените към жалбата доказателства безспорно се установи, че е налице агитация по смисъла на закона, тъй като се съдържа призив за гласуване с бюлетина № 17, в подкрепа на кандидатската двойка – Цачева - Манушев. В така представения материал, агитационен по своята същност, действителност не е изписан задължителния израз, че „купуването и продаването на гласове е престъпление“. Това по същество представлява нарушение на изборния процес съобразно разпоредбата на чл.480, ал.2, предл.първо от ИК.

Доколкото обаче в така подадената жалба не може да бъде установено по безспорен и категоричен начин кой е действителния извършител на това нарушение и предвид липсата на законова компетентност за това на районните избирателни комисии, то така постъпилата жалба, ведно с приложените към нея доказателства следва да бъдат изпратени на РУ на МВР – Твърдица за извършване на необходимите действия по проверка и евентуално установяване на нарушителите с оглед евентуалното им санкциониране съобразно разпоредбата на чл.480, ал.2, предл.първо от ИК.

Поради което и на основание чл. 72, ал.1, т.20, предл. първо от Изборния кодекс Районна избирателна комисия – Сливен

Р Е Ш И:

ДА БЪДЕ изпратена по компетентност на РУ на МВР – Твърдица жалба вх. № 317/10.11.2016г. ведно с приложените към нея доказателства за проверка.

Решението подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК чрез Районна избирателна комисия в Двадесет и първи изборен район - Сливен.

Председател: Росица Василева Тодорова

Секретар: Фатме Фикретова Мустафова

* Публикувано на 11.11.2016 в 15:32 часа

Календар

Решения

  • № 233-ПВР / 13.11.2016

    относно: Корекция в окончателния (финалния) протокол на СИК 2120 00 029 и СИК № 2120 00 006, получени от машината за гласуване машинно гласуване.

  • № 232-ПВР / 13.11.2016

    относно: Промяна в състава на СИК в Община Нова Загора по предложение на Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 13 ноември 2016 г.и по предложение на коалиция ББЦ- Нова Загора

  • № 231-ПВР / 13.11.2016

    относно: Постъпило искане с вх.380/ 13.11.2016г. от Стоян Пенев- упълномощен представител на ПП“ АТАКА“ за област Сливен

всички решения