Районна избирателна комисия Сливен


РЕШЕНИЕ
№ 195-ПВР
Сливен, 11.11.2016

ОТНОСНО: Нарушение на предизборна агитация посредством залепване на агитационни материали извън регламентираните места.

Постъпило е писмо с вх.№ 283/ 08.11.2016 г.от Началник РУ Сливен - главен инспектор Д.Величков, с което се иска от РИК - Сливен да вземе отношение по констатирано нарушаване на реда за поставяне на агитационни материали, а именно - залепени агитационни материали - плакати на ПП „АБВ” по тролейбусните стълбове по протежение на бул.“Бургаско шосе“. Към писмото са приложени доказателства - копие от докладна записка № 1670р-24198/04.11.2016г., както и 1 бр. копия от писмено сведение.

С оглед на така постъпилия сигнал, представители на РИК- Сливен извършиха оглед на място на 08.11.2016 г. при което се установи следното от фактическа страна:

Върху част от тролейбусните стълбове по протежението на бул.“Бургаско шосе“ са залепени агитационни материали на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ в подкрепа на кандидат- президентската двойка Ивайло Калфин - кандидат за президент, и проф.Любомир Халачев - кандидат за вицепрезидент

Съобразно така установената фактическа обстановка РИК - Сливен направи следните изводи от правно естество:

Със заповед № РД-15-1313 / 03.10.2016г. на Кмета на Община Сливен и протокол от 07.10.2016г. за разпределение на таблата за поставяне на агитационни материали и на основание чл. 183, ал.З от Изборния кодекс са определени местата, където политическите сили и инициативни комитети съобразно изискванията на закона следва да разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. Съобразно проведеният жребий за разпределение на таблата за поставяне на агитационни материали за кандидат-президентската двойка Ивайло Калфин- кандидат за президент, и проф. Любомир Халачев - кандидат за вицепрезидент, е определено табло № 15 в посока от Кукления театър към бирария „МАКИ“.

Изборният кодекс изрично е визирал в разпоредбата на чл.183, ал.З, че агитационните материали се поставят на определените от кмета на съответната община места, а на сгради, огради и витрини - с разрешение на собственика или управителя на имот. В конкретния случай, агитационните материали в подкрепа на независимата кандидатска двойка, подкрепяна от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“, са поставени на места, извън определеното за целта табло № 15.

Налице е нарушение на изборния процес, изразяващ се в поставяне и разпространение на агитационни материали в подкрепа на кандидатската двойка, подкрепяна от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“. За пълнота на изложението следва да се изложат и допълнителни аргументи относно обстоятелството, че писмото е постъпило в РИК Сливен след приключване на изборния ден и преди втори тур на изборите, в които кандидат-президентската двойка Калфин - Халачев не участва, поради което същите се явяват и поставени извън предизборната кампания.

Поради което и на основание чл. 72, ал.1, т.20, предл. първо във вр. с чл. 186, ал.1, изр.първо от Изборния кодекс Районна избирателна комисия - Сливен

РЕШИ:

ДА БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ агитационните материали в подкрепа кандидат-президентската двойка Ивайло Калфин- кандидат за президент, и проф. Любомир Халачев - кандидат за вицепрезидент, подкрепяна от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ - по тролейбусни стълбове по протежение на бул. “Бургаско шосе“.

УКАЗВА на Кмета на Община Сливен в срок от 48 /четиридесет и осем/ часа да премахне посочените агитационни материали, считано от получаване на решението.

Решението подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК чрез Районна избирателна комисия в Двадесет и първи изборен район - Сливен.

Председател: Росица Василева Тодорова

Секретар: Фатме Фикретова Мустафова

* Публикувано на 11.11.2016 в 15:31 часа

Календар

Решения

  • № 233-ПВР / 13.11.2016

    относно: Корекция в окончателния (финалния) протокол на СИК 2120 00 029 и СИК № 2120 00 006, получени от машината за гласуване машинно гласуване.

  • № 232-ПВР / 13.11.2016

    относно: Промяна в състава на СИК в Община Нова Загора по предложение на Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 13 ноември 2016 г.и по предложение на коалиция ББЦ- Нова Загора

  • № 231-ПВР / 13.11.2016

    относно: Постъпило искане с вх.380/ 13.11.2016г. от Стоян Пенев- упълномощен представител на ПП“ АТАКА“ за област Сливен

всички решения