Районна избирателна комисия Сливен


РЕШЕНИЕ
№ 180-ПВР
Сливен, 10.11.2016

ОТНОСНО: Постъпила е жалба с вх.№ 287/ 09.11.2016 г. от Атанас Костов Делибалтов, в качеството му на пълномощник на Инициативния комитет за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на Републиката в изборите на 06 ноември 2016г.

Постъпила е жалба с вх.№ 287 / 09.11.2016г. в 12,20ч. от Атанас Костов Делибалтов, в качеството му на пълномощник на Инициативния комитет за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на Републиката в изборите на 06 ноември 2016г., с която се уведомява РИК- Сливен, че в инициативния комитет са постъпили редица сигнали и оплаквания срещу дейността на председателя на СИК 2120 00 013. Имало слаба организация на изборния ден в секцията, арогантно отношение към членовете на СИК и гласуващите, както и отказ да предостави копия от протоколите на лицата, имащи право да получат такива, подаване на предварително откъснати и сгънати бюлетини. Това били само част от оплакванията срещу председателя на СИК.

            С оглед на така постъпилата жалба РИК- Сливен разгледа същата по същество като подадена от лице, имащо правен интерес и я намира за неоснователна поради следните съображения:

            Правомощията на районните избирателни комисии са детайлно регламентирани от закона в чл.72. от Изборния кодекс. РИК не може да излиза извън предоставените й правомощия доколкото изборният процес е строго формален такъв и възможността за прилагане на института на оперативната самостоятелност и силно ограничен. Едно от правомощията на РИК е да упражнява контрол върху дейността на секционните избирателни комисии на територията на изборния район (т.1.). Това правомощие обаче е предоставено с оглед упражняването на контрол относно законосъобразността на провеждането на изборния процес, но той не може да се разпростира и да прераства в контрол относно личностното поведение на членовете на секционните избирателни комисии, както и във вмешателство в създадената в СИК организация в изборния ден.

            Що се отнася до оплакването за непредставянето на копия от протоколите на лицата, имащи право да получат такива, както и до подаването на предварително откъснати и сгънати бюлетини, то безспорно посочените действия представляват нарушения на изборния процес в изборния ден съобразно Изборния кодекс. Оплакването обаче е недопустимо като подадено след определения за това срок, но за пълнота на изложението ще бъде разгледано по същество. За наличието на твърдените в жалбата нарушения е следвало РИК Сливен да бъде сигнализирана своевременно при констатирането им. Доколкото твърденията за допускането им са обективирани едва с подадената на 09.11.2016г. жалба (три дни след приключване на изборния ден), то и РИК Сливен е поставена в обективна и физическа невъзможност да извърши надлежна проверка и да установи дали действително има нарушение на изборния процес в изборния ден. В допълнение на изложеното следва да се отбележи, че за наличието на нарушения в изборния ден и при своевременно подадена жалба за това, районните избирателни комисии следва да извършат проверка незабавно и да се произнесат с решение до един час от постъпването на жалбата или сигнала и преди края на изборния ден (т.20, ал.2, чл.72 от ИК).

            Всичко гореизложено обосновава правния извод за недопустимост на жалбата във втората й част и до неоснователност в нейната цялост, поради което и на основание чл. 72, ал.1, т. 20, предл. второ във вр. с чл.72, ал.1, т.1 и т.2 от Изборния кодекс Районна избирателна комисия - Сливен 

Р Е Ш И:

 

 ОСТАВЯ без уважение жалба с вх.№ 287/ 09.11.2016 г. от Атанас Костов Делибалтов, в качеството му на пълномощник на Инициативния комитет за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на Републиката в изборите на 06 ноември 2016г.

 

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК чрез Районна избирателна комисия в Двадесет и първи изборен район - Сливен.

 

Председател: Росица Василева Тодорова

Секретар: Фатме Фикретова Мустафова

* Публикувано на 10.11.2016 в 13:48 часа

Календар

Решения

  • № 233-ПВР / 13.11.2016

    относно: Корекция в окончателния (финалния) протокол на СИК 2120 00 029 и СИК № 2120 00 006, получени от машината за гласуване машинно гласуване.

  • № 232-ПВР / 13.11.2016

    относно: Промяна в състава на СИК в Община Нова Загора по предложение на Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 13 ноември 2016 г.и по предложение на коалиция ББЦ- Нова Загора

  • № 231-ПВР / 13.11.2016

    относно: Постъпило искане с вх.380/ 13.11.2016г. от Стоян Пенев- упълномощен представител на ПП“ АТАКА“ за област Сливен

всички решения