Районна избирателна комисия Сливен


РЕШЕНИЕ
№ 16-ЕП/НС
Сливен, 29.04.2024

ОТНОСНО: Определяне реда за разглеждане на жалби и сигнали, подадени до Районна избирателна комисия - Сливен

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1, т. 20, т. 21 от Изборния кодекс Районна избирателна комисия - Сливен

РЕШИ:

І. ОПРЕДЕЛЯ условията и реда за приемане на жалби и сигнали, постъпили в  районната избирателна комисия (РИК).

  1. При постъпване на жалба или сигнал, същите следва незабавно да бъдат заведени във входящия регистър на РИК, като се отбелязват датата и часът на постъпването им. Входящият номер на жалбата или сигнала в регистъра, датата и часът на постъпването им се отбелязват върху жалбата, като входящият номер се отбелязва върху копието на жалбоподателя.
  2. РИК регистрира жалбата или сигнала и в Електронен регистър за жалби и сигнали към ЦИК.
  3. Жалбата или сигналът се завеждат и в отделен регистър на Работната група за разглеждане на жалби и сигнали (Работната група) към РИК с пореден номер (Приложение № 1 към настоящото Решение). Последователността на постъпването на жалбата или сигнала определя поредността на вписване в Електронен регистър за жалби и сигнали към ЦИК.
  4. Подадените по електронната поща жалби или сигнали следва да бъдат подписани с електронен подпис, а ако жалбоподателят няма такъв - подписани и сканирани. Разглеждат се подписани жалби или сигнали, подадени в писмена форма, с посочен подател и адрес.
  5. Регистрираните документи се предават на председателя на РИК, а в негово отсъствие на някого от заместниците му, който с резолюция ги предава на Председателя на Работната група.

ІІ. ПРИЕМА процедура за разглеждане на жалби и сигнали.

  1. Председателят на Работната група разпределя резолираната жалба или сигнал на член от състава й за доклад на заседание на РИК и организира проверяването на фактите и обстоятелствата, описани в жалбата или сигнала, когато това е необходимо. Проверката се извършва от сформирана група от нечетен брой членове, представители на различни политически субекти, която описва направените констатации в Протокол. Протоколът се предава на членът, на когото е разпределена жалбата или сигналът, за подготовка на проект на решение.
  2. Членът, на когото е разпределена жалбата или сигналът, завежда същите в регистъра на Работната група.

 

  1. Членът, на когото е разпределена жалбата или сигналът, следва да ги обработи в тридневен срок от постъпването им и да ги докладва в заседание на РИК с проект за решение.
  2. Когато членът, на когото е разпределена жалбата или сигналът, установи нередовност в същата/тия, подателят се уведомява (по телефон, електронна поща или на адрес с писмо), с указание за отстраняване. След отстраняване на нередовността, членът на Работната група докладва жалбата или сигнала в заседание на РИК в тридневен срок с проект за решение.
  3. Когато РИК, след обсъждане на предложения проект за решение, установи, че следва да се изискат допълнителни документи, произнасянето по жалбата или сигнала се отлага до получаването им и допълнителното комплектуване на преписката, но не по-късно от 7 дни от завеждането на жалбата или сигнала във входящия регистър на РИК.
  4. Тези срокове не се прилагат при произнасяне по жалби или сигнали за нарушаване на реда за провеждане на предизборната кампания от доставчици на медийни услуги. В тези случаи срокът за произнасяне по жалбата или сигнала е до 24 часа от получаването на жалбата или сигнала в комисията.
  5. Когато се установи, че РИК не е компетентна за произнасяне по жалбата или сигнала, същата, по предложение на Работната група, се препраща до компетентния орган с копие до подателя.
  6. Когато жалбата или сигналът са от естество, което не налага комисията да се произнася с решение, а само да предприеме действия – указания, проверка и т.н., Председателят на РИК, след представяне на проект на писмо от страна на членът, на когото е разпределена жалбата или сигналът, уведомява писмено подателя на жалбата или сигнала.
  7. Когато в жалбата или сигнала не се съдържат твърдения за нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс и не са налице условията по т. ІІ., по предложение на Работната група, РИК може да реши жалбата или сигналът да останат за сведение.
  8. РИК се произнася с решение по постъпилата жалба или сигнал, което се отразява във входящия й регистър, Регистъра на Работната група и Електронния регистър за жалби и сигнали към ЦИК.
  9. Постъпилите жалби и сигнали в изборния ден се разглеждат в срок до 1 час от постъпването им в комисията и преди края на изборния ден.
  10. Когато жалбата или сигналът са постъпили един час преди приключване на изборния ден или след приключването му жалбата или сигналът остават за сведение.
  11. След изтичане срока на пълномощията на РИК същата следва да изпрати в ЦИК започналите пред нея, но недовършени производства, образувани въз основа на подадени сигнали и жалби за нарушения на Изборния кодекс.
  12. Електронният регистър на жалбите и сигналите се поддържа от РИК при спазване на Закона за защита на личните данни и съгласно решения на ЦИК, отнасящи се за приемане на образец на електронен публичен регистър на жалбите и сигналите, подадени до комисията, постановените по тях решения и указания за комплектуване на преписките по жалбите срещу решения на РИК.

 

III. ПРИЕМА процедура при оспорено пред ЦИК решение на РИК

  1. Когато решение е оспорено пред ЦИК чрез Районната избирателна комисия, председателят на Работната група организира комплектуването на жалбата срещу решение на РИК с необходимите документи и книжа и изпращането й в ЦИК. Жалбата следва да е подадена в тридневен срок от обявяването на оспореното решение на РИК. Към жалбата се прилагат:

1.1. Заверено копие от обжалваното решение, което се обжалва, подписано от председателя и секретаря на РИК.

1.2. Заверено копие от екземпляра на обжалваното решение, който е поставен на общодостъпното място за обявяване решенията на РИК и който съдържа удостоверяване на коя дата и в колко часа решението е било обявено на таблото на РИК, както и на коя дата и в колко часа е свалено от таблото, подписано от председателя и секретаря на РИК.

1.3. Разпечатка от интернет страницата на комисията, която съдържа публикувания екземпляр от обжалваното решение и данни за датата и часа на публикуването.

1.4. Извлечение от протокола на комисията, което да съдържа данни за броя членове, присъствали на заседанието на РИК, разискванията при вземане на обжалваното решение, брой членове гласували „за“, брой членове гласували „против“, особени мнения, ако има такива. Извлечението от протокола следва да е подписано от председателя и секретаря на РИК. Вместо извлечение от протокола може да се изпрати копие от протокола, подписано от председателя и секретаря на РИК.

1.5. Пълномощното на лицето, когато жалбата се подава чрез пълномощник.

1.6. Други документи, послужили като основание за вземане на решението (заявления, молби, удостоверения, становища, пълномощни и др.), служебно и допълнително събрани и обсъждани от РИК при вземане на решението.

1.7. При оспорване на решение за регистрации на застъпници се прилагат и копия от заявленията и документите за регистрация, както и разпечатка от интернет страницата за съответния регистър с направените в него вписвания.

  1. Когато оспорването е директно пред ЦИК, незабавно се изпращат всички изискани от член на ЦИК материали и книжа във връзка с комплектуването на жалбата срещу решението на РИК.

Жалбите и приложенията към тях се изпращат в сканирани копия на електронната поща на Централната избирателна комисия – [email protected] или по телефакс на ЦИК. Едновременно с това жалбата и приложенията към нея се изпращат в оригинал с придружително писмо по куриер до ЦИК.

Решението подлежи на обжалване пред  Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Председател: Росица Василева Тодорова

Секретар: Фатме Фикретова Мустафова

* Публикувано на 29.04.2024 в 12:30 часа

Календар

Решения

  • № 60-ЕП/НС / 16.05.2024

    относно: Одобряване на графичен файл с образец на бюлетините за изборен район № 21 – Сливенски при произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 59-ЕП/НС / 16.05.2024

    относно: Промяна в състава на СИК в Община Сливен по предложение на КОАЛИЦИЯ„БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ при произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 58-ЕП/НС / 16.05.2024

    относно: Промяна в състава на СИК в Община Сливен по предложение на ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“ при произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

всички решения